Ig Nobel 24/7 Battle onder aanstormend talent in Museum Boerhaave

Niet eerder werd wetenschap zo kort en catchy gepresenteerd

Op zondag 7 juli treden zes jonge Leidse wetenschappers in Museum Boerhaave op een wel heel bijzondere manier in het strijdperk. Ze doen mee aan de Ig Nobel 24/7 Battle. Hierbij presenteert elke deelnemer zijn of haar onderzoek ‘op niveau’ in exact 24 seconden aan het publiek, gevolgd door een samenvatting ‘voor de leek’ in welgeteld zeven woorden. Met recht een uitdaging van formaat!Het gaat hier om de tweede halve finale van de Leidse Ig Nobel 24/7 Battle 2013.


De eerste was op 28 mei in Raamsteeg2. Toen mochten zes hoogleraren van naam hun vak in 24 seconden uitleggen. Menno Schilthuizen (Naturalis) overtuigde het meest met zijn ultrakorte analyse – in de vorm van een dialoog tussen Jan Klaassen en Katrijn – van de ontwikkeling van geslachtsverschillen.
Nu is de jonge garde aan de beurt. Doen de titaantjes het nog beter dan de titanen, de doorleefde wetenschappers?

De grote finale van de Ig Nobel 24/7 Battle 2013 vindt plaats op 14 september, als onderdeel van de tweede Nederlandse Ig Nobel Night in de Leidse Stadsgehoorzaal. Op het programma staan beelden van de feestelijke uitreiking (een dag eerder) in Amerika, een wetenschappelijke mini-opera, live demonstratie-experimenten met een hoog Ig-gehalte. En dus de 24/7 Battle.

Wie vergezelt Menno Schilthuizen? Dat is de winnaar van de tweede halve finale van de Ig Nobel 24/7 Battle op 7 juli in Museum Boerhaave! Die zondagmiddag binden opnieuw zes wetenschappers – aanstormend Leids talent – de strijd met elkaar aan. Het gaat om

Max van Duijn (Gedachtenlezen),

Floris Keenen (Caribische indianen),

Tim van Kempen (Stervorming in clusters),

Ivo Labbé (De vroege kosmos),

Marrigje Rikken (Vroegmoderne diervoorstellingen) en

Wessel Valkenburg (Wij in ons heelal).

De titaantjes worden (in ruimer tijdsbestek dan 24 seconden) via een vraaggesprek aan het publiek voorgesteld door Battle-tijdwaarnemer Maarten Keulemans, chef wetenschap Volkskrant.

De middag begint om 14 uur met een voordracht van Kees Moeliker, European Bureau Chief van de Ig Nobel organisatie, over de wonderlijke Ig Nobelprijs ceremonie op Harvard alsmede zijn eigen favoriete winnaars. Na de pauze brandt de Ig Nobel 24/7 Battle in alle hevigheid los. Een jury bepaalt wie van de zes er doorgaat naar de finale op 14 september. Na afloop nakaarten met een drankje.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink. Reacties en trackbacks zijn beide momenteel gesloten.
  • De Ig Nobel Show is onderdeel van:

  • In samenwerking met: