Ig Nobel

De Ig Nobelprijzen worden jaarlijks sinds 1991 uitgereikt aan tien wetenschappers en andere uitvinders die met hun onderzoek mensen ‘eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten’. De felbegeerde onderscheiding is geïnitieerd door de makers van het wetenschappelijke journal Annals of Improbable Research. De Ig Nobel prijzen worden jaarlijks uitgereikt in een vrolijke en wat chaotische ceremonie in het Sanders Theater van de Harvard Universiteit, waarbij (echte) Nobelprijswinnaars de Ig Nobel prijswinnaars hun onderscheiding overhandigen. De ceremonie wordt bijgewoond door zo’n 1.500 mensen die geregeld en massaal papieren vliegtuigjes naar het toneel werpen. Naast de prijsuitreiking is er ook een mini-opera te zien , en vooraanstaande wetenschappers en onderzoekers presenteren de befaamde ‘24/7 lectures’.

De Ig Nobelprijs legt het vergrootglas op de (vaak onbedoelde) humor in wetenschappelijk onderzoek om daarmee meer mensen in wetenschap te interesseren. Nature noemde de uitreiking van de Ig Nobelprijzen ‘arguably the highlight of the scientific calendar’.

Organisatie
De organisatie achter de Ig Nobelprijs is ‘Improbable Research’, gevestigd in Cambridge, Massachusetts, is uitgever van het tweemaandelijkse tijdschrift Annals of Improbable Research en de website improbable.com. Het hoofdkantoor wordt ondersteund door het European Bureau in Rotterdam.
De European Ig Nobel Show is een project van Stichting FutureBites. Kees Moeliker, Ig Nobelprijs winnaar en chief van het European Bureau van het wetenschappelijke humortijdschrift Annals of Improbable Research is curator van de show.
De European Ig Nobel Show wordt mede mogelijk gemaakt door Science Center NEMO.

  • De Ig Nobel Show is onderdeel van:

  • In samenwerking met: